Zoetzure courgettes

 

Courgettes in zoetzuur

Op de tuin werd alles wat we zaaiden opgevroten. Uiteindelijk zijn we binnenshuis maar voor gaan zaaien. Zo ook de courgettes. Vier potjes met elk twee zaadjes, als de helft dan opkomt en de helft daarvan opgegeten wordt door slakken of ander ongedierte dan zouden we nog twee planten overhouden. Blijkbaar was het goed zaad en kwamen er 7 van de 8 planten op en werd er na het uitplanten geen enkele plant opgegeten. Om kort te gaan; we komen om in de courgettes! Andere tuinders verstoppen zich achter de snijbonen of de komposthoop uit angst nog meer courgettes van ons te krijgen. Alsof we een stel paria’s zijn!

Wat doe je met die overdaad? Inmaken!!! Hoe? Heel simpel en erg lekker!

  • 1 kg courgettes
  • 3 sjalotten of uien
  • 4 eetlepels zout

Voor het zoetzuur

  • 280 gr suiker
  • 1 liter natuurazijn
  • 4 theelepels mosterdzaad
  • 1 theelepel chillipoeder
  • 2 theelepel kurkuma

Snijd de courgettes in de lengte doormidden en verwijder de zaadlijsten. Snijd het vruchtvlees in repen. Snipper de sjalotten en meng deze samen met het zout en de courgetterepen. Laat enkele uren staan zodat het zout een deel van het vocht uit de courgette kan trekken. Spoel daarna in een vergiet het zout eraf en laat uitlekken.

Meng alle ingrediënten voor het zoetzuur in een pan en breng dit aan de kook. Voeg de courgettereepjes toe en kook dit 3 minuten. Doe het in glazen potten en vul met zoetzuur tot de rand toe aan. Draai de deksel erop en laat de pot omgekeerd afkoelen tot de deksel hol staat. Heb drie weken geduld zodat de smaken goed met elkaar mengen en je hebt een heerlijk zoetzuur voor bij het warme eten.

Geef een reactie