Zoetzure courgettes

 

Courgettes in zoetzuur

Op de tuin werd alles wat we zaaiden opgevroten. Uiteindelijk zijn we binnenshuis maar voor gaan zaaien. Zo ook de courgettes. Vier potjes met elk twee zaadjes, als de helft dan opkomt en de helft daarvan opgegeten wordt door slakken of ander ongedierte dan zouden we nog twee planten overhouden. Blijkbaar was het goed zaad en kwamen er 7 van de 8 planten op en werd er na het uitplanten geen enkele plant opgegeten. Om kort te gaan; we komen om in de courgettes! Andere tuinders verstoppen zich achter de snijbonen of de komposthoop uit angst nog meer courgettes van ons te krijgen. Alsof we een stel paria’s zijn!

Wat doe je met die overdaad? Inmaken!!! Hoe? Heel simpel en erg lekker!

  • 1 kg courgettes
  • 3 sjalotten of uien
  • 4 eetlepels zout

Voor het zoetzuur

  • 280 gr suiker
  • 1 liter natuurazijn
  • 4 theelepels mosterdzaad
  • 1 theelepel chillipoeder
  • 2 theelepel kurkuma

Snijd de courgettes in de lengte doormidden en verwijder de zaadlijsten. Snijd het vruchtvlees in repen. Snipper de sjalotten en meng deze samen met het zout en de courgetterepen. Laat enkele uren staan zodat het zout een deel van het vocht uit de courgette kan trekken. Spoel daarna in een vergiet het zout eraf en laat uitlekken.

Meng alle ingrediënten voor het zoetzuur in een pan en breng dit aan de kook. Voeg de courgettereepjes toe en kook dit 3 minuten. Doe het in glazen potten en vul met zoetzuur tot de rand toe aan. Draai de deksel erop en laat de pot omgekeerd afkoelen tot de deksel hol staat. Heb drie weken geduld zodat de smaken goed met elkaar mengen en je hebt een heerlijk zoetzuur voor bij het warme eten.

Courgette-shoarma schotel

courgette-shoarma schotel

Dit recept is voldoende voor vier volwassen personen.

Ingrediënten

  • 50 gr bloem
  • 75 gr boter
  • 500 ml melk
  • 2 tl zout
  • 200 gr geraspte kaas
  • 1 ui
  • 2 tenen knoflook
  • 2 tl nootmuskaat
  • 2 tl kaneel
  • 500 gr gekruid shoarmavlees
  • 5 kruimige aardappelen
  • 1 kg courgettes
  • boter om de ovenschaal mee in te vetten
  • olijfolie
  • peper/zout

 

  • Was de courgettes en snijd ze aan plakken van een halve centimeter dik. Bestrooi ze met zout en laat ze een half uur staan in een schaal.
  • Schil de aardappelen en kook deze 10 minuten. Spoel ze af met koud water en snijd ze aan schijfjes
  • Verwarm de oven voor op 180 graden Celcius.
  • Maak van de boter, bloem, melk en zout een bechamelsaus en doe er de geraspte kaas doorheen.
  • Bak de gesnipperde knoflook en ui samen met het shoarmavlees en de kaneel en nootmuskaat aan.
  • Spoel de courgetteschijven af en dep ze droog om ze vervolgens aan beide zijden +/- 3 minuten te bakken in een koekenpan met wat olijfolie. Laat ze uitlekken op keukenpapier.
  • Vet de ovenschaal in en leg de courgetteschijven op de bodem en bestrooi deze indien gewenst met wat peper en zout. Hierop komt een laagje aardappelschijfjes, daarop het shoarmavlees en als laatste de bechamelsaus.
  • Dek af met aluminiumfolie en plaats de schaal in het midden van de oven en bak de schotel in 40 minuten gaar. Verwijder het folie en laat de schaal nog een minuut of 10 in de oven staan zodat er een mooie bruine korst op komt.

Eet smakelijk!

Stug rotvolk

cider 3

Op dit moment ben ik bezig met het maken van ciders. Het is herfst er is een overvloed aan appels en peren en dus de tijd om voorraad aan te leggen. Het persen van peren komt vrij nauw. Zijn ze te rijp dan zijn ze niet meer te persen en verandert de hele handel in een soort brei die de doeken verstopt die ik gebruik om het sap uit het fruit te persen. Aan de andere kant wil je zoveel mogelijk suiker en smaak in het sap en geen zetmeel of een teveel aan zuur. Bij appels komt het wat minder nauw. Zijn ze te rijp dan heb je minder sapopbrengst maar wel veel suiker in het sap.
Een goede cider maak je door  de juiste mix van zoete, zure, bittere en tannine appels en peren. Kortom je moet verschillende soorten appels en peren mixen van bomen die de laatste jaren niet bemest zijn en het liefst onbespoten.
Ik heb afgelopen halfjaar mijn ogen goed de kost gegeven en zie her en der bij mensen het fruit van de bomen vallen en wegrotten. Tijd om eens een praatje te gaan maken of ze dat fruit niet aan me willen verkopen. Het eerste adres was weinig hoopgevend en ik werd argwanend bekeken en stug behandeld.
Bij het 2e adres was het nog duidelijker. Er stond aan de straat een kist appels met een bord erbij. Eerste appel gratis elke volgende kost 5 cent. Ik bel aan en vraag aan de man die naar me toekomt of ik een kilo of 20, 30 van hem kan kopen omdat ik cider wil maken. Nee dat wil hij niet want dat is zo’n gedoe! Links achter hem is een grasveld ter grootte  van een half voetbalveld vol bomen met appels eraan en eronder…
Ik vraag me af wat ik verkeerd heb gedaan. Er staat een bord langs de weg met een kist appels, ik kom in een bijna gloednieuwe auto, ben geschoren en heb schone kleren aan, ben beleefd en spreek redelijk accentloos, misschien een licht accent,  maar dan wel een accent dat hier thuis hoort. Had ik de appels in de kist geteld en 5 ct per stuk betaald dan had ik de hele kist van 10, 15 kilo mee kunnen nemen. Nu bel ik aan en krijg nee te horen.
In beide gevallen laten ze het goede fruit waarvan heerlijke appeltaart, appelmoes, sap en cider van kan worden gemaakt, liever wegrotten dan dat ze het verkopen. Een kwestie van gunnen? blijkbaar niet! Stug rotvolk!

Universiteit!

De berichten waren wat tegenstrijdig, maar uiteindelijk is de kogel door de kerk. Ana gaat medicijnen studeren aan de Universiteit van Chisinau, de hoofdstad van Moldavië. De studie gaat zes jaar duren. Ik ben er in ieder geval positief over!

Nationale Bokbierdag in Zutphen

Elk jaar wordt er in oktober in Zutphen de nationale Bokbierdag georganiseerd. Er is vanalles te doen in de stad en er komt heel veel volk op af. Koningsdag is er niets bij en ik moet zeggen dat de organisatoren van dit evenement wel gevoel voor humor hebben. Zeg nou zelf…. voor slechts  € 2,- kun je de hele dag onbeperkt zeiken.

De hemel geeft, wie vangt die heeft!

Nee het is nog geen herfst want die begint pas over een week of vier. Het weer gedraagt zich na de warme periode al weken herfstachtig en afgelopen zondag hebben we de verwarming maar even aangezet. Is dat erg? Nee voor mij niet want ik houd van de herfst! De langer wordende nachten die al aardig aardig afkoelen, de kleuren en geuren en de oogst, helemaal geweldig!
Gisteren hebben we hazelnoten verzameld in Zutphen. In mijn beleving hingen er van de zomer veel meer, maar na een uurtje zoeken en sprokkelen hadden we genoeg om een jaar mee vooruit te kunnen. Naast een boodschappentas peren en een lading appels en peren die al staat te vergisten is voor mij de herfst nu toch echt begonnen.
Ik hoop wel dat het een indian summer wordt….